Mondial Assistance i inni - Naciągacze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aiikon
    Drive
    • 2010
    • 74

Czyli wychodzi, ze ostatnie wolniejsze odmarzanie to po prostu kwestia temperatury i tego, ze auto stalo cala noc albo i dobe w niej, wiec po prostu szyba potrzebuje chwile by odmarznac z tej temperatury....
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Nie znalazłem podobnego wątku - chciałbym wszystkich ostrzec przed kupowaniem pseudo gwarancji na sprzęt od firmy Mondial Assistance jak i w ogóle korzystania z ich usług. Myślę, że można by w tym wątku dopisywać firmy prowadzące różnego rodzaju przekręty...

Mondial Assistance - to taka dziwna firma, która obiecuje złote góry przy zakupie sprzętu, sprzedawca jest się w stanie pokroić, abyś tylko wykupił ich ubezpieczenie. Więc wykupiłem ubezpieczenie laptopa zakupionego w X-Com - niemało to kosztowało, bo około 280 PLN za 2 lata - wyraźnie napisane "od przypadkowego uszkodzenia i utraty".

Co się okazuje - zdarzyło się niestety tak, że na położonego na dywaniku samochodu laptopa z otwartym na maxa ekranem zsunął się iPhone i trafił w ekran, który to szlag trafił. Ciężko mi stwierdzić, dlaczego ten telefon spadł, być może kolega otworzył drzwi i poruszył samochodem - nie wiem. Fakt jest taki, że laptop odszedł na stand-by. Pytałem prawnika - powyższe zdarzenie wyczerpuje definicję przypadkowego uszkodzenia, albo inaczej - nie jest to w żaden sposób rażące niedbalstwo.

A dlaczego o tym wspominam? Ponieważ oczywiście Mondial Assistance przysyła mi pisemko, że to właśnie rażące niedbalstwo. Oczywiście nic się przez telefon nie da dowiedzieć, można sobie urządzać ping-ponga listami poleconymi.

Wczytując się w OWU dochodzimy do zabawnego punktu, w którym mowa o tym, że jeżeli uznają szkodę to rozpoczyna się jej likwidacja. Ale ale. Nie jest to takie hop-siup. Musimy naszego laptopa wysłać kurierem ubezpieczoną paczką za jakieś 70-80 PLN w jedną stronę. Poza tym płacimy za kuriera, który dostarczy części do wyznaczonego przez ubezpieczyciela serwisu. No i oczywiście przesyłka do nas na nasz koszt. Mamy już 210 PLN. Jak to zwykle w takich przypadkach się dzieje - pokrywamy 10% udziału własnego.

Nie wiem ile to by było 10%, bo dałem sobie z tym spokój. Poza tym 2 tygodnie bez komputera, trzeba też coś zrobić z poufnymi danymi na dysku - szkoda czasu.

Kupiłem nową matrycę za 280 PLN, założyłem i śmiga.

Dlatego też jak słyszę w RTV AGD i innych tego typu wynalazkach o dodatkowym ubezpieczeniu sprzętu, często się po chamsku wtrącam do rozmowy. Na szczęście nikt po takiej uwadze nie zdecydował się na to pseudo ubezpieczenie. A sprzedawcy swoje - Panie, do basenu laptopa wrzucisz, kamazem przejedziesz, spuścisz z 10 piętra - oddadzą pieniądze - taki ch... jak Zośki noga. Jakby Ci ukradli, to Ci odkupią co najwyżej sprzęt o wartości Twojego w dniu zdarzenia, czyli jak masz coś wypasionego, to po powiedzmy pół roku jest to warte ułamek ceny.

Ach, rozpisałem się - szkoda słów.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Enriquez, niedawno (może z 2-3 tygodnie) też kupiłem nowego lapka w X-KOM i wziąłem dodatkowe ubezpieczenie takie o jakim piszesz, ale ja mam umowę zawartą z U Care. Warunki takie, że w razie W zgłaszam do nich lub do X-KOM, oni przysyłają kuriera, który sprzęt zabiera, naprawiają lub dostajesz nowy sprzęt. Nie ponosisz żadnych kosztów transportu tam i z powrotem. Firma, o której piszesz po prostu robi ludzi w ch.ja...
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Życzę Ci dwóch rzeczy - braku awarii, uszkodzenia, kradzieży i żebyś nie musiał się do tych baranów zwracać o łaskę.

Poczytaj trochę o U Care - może to i lepsze od moich asów, ale wcale też różowo nie jest.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Zamieszczone przez rafiki
          Enriquez, niedawno (może z 2-3 tygodnie) też kupiłem nowego lapka w X-KOM i wziąłem dodatkowe ubezpieczenie takie o jakim piszesz, ale ja mam umowę zawartą z U Care. Warunki takie, że w razie W zgłaszam do nich lub do X-KOM, oni przysyłają kuriera, który sprzęt zabiera, naprawiają lub dostajesz nowy sprzęt. Nie ponosisz żadnych kosztów transportu tam i z powrotem. Firma, o której piszesz po prostu robi ludzi w ch.ja...
          Rafiki, wrzuć skany OWU to zobaczymy czy jest tak kolorowo

Komentarz

• lu5asz
            RS
            • 2011
            • 2006
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja w X-COM kupilem telefon i tez dodatkową gwarancje firmy UCARE.Zaraz dokladniempopatrze co tam pisza.
            Mam tez tableta z ubezpieczeniem Warty ,sam sprzedawca podpowiadal co zrobic zeby uznali gwarancje-zrzucic z wysokosci,wrzucic do wody itd.Ale jakos jak teraz czytam co piszecie to nie wiemczy tomsie wogole oplaca kupowac.
            Kondziu

OCP

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To ja miałem ogromnego farta kupując w komputroniku i wykupując ubezpieczenie. W Egipcie pękł mi ekran w tablecie i po powrocie zgłosiłem do ubezpieczyciela i bez najmniejszego problemu temat załatwili. Zapłaciłem tylko za przesyłkę a w zasadzie za udział w koszcie 30 zł. Później poszukam gdzie ja mam ubezpieczenie.
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• georgg
                RS
                • 2013
                • 17118
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja zawsze grzecznie ale stanowczo odmawiam zakupu jakiegokolwiek dodatkowego ubezpieczenia. Moje ryzyko.
                SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                ​​​
                Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

OWU się czyta przed podpisaniem umowy

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

NIGDY nie wykupuję żadnych dodatkowych ubezpieczeń czegokolwiek. Firmy ubezepieczeniowe to najwięksi naciągacze na świecie, więc gdy nie ma takiej konieczności nie korzystam z ich usług.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• aro_40
                      RS
                      • 2007
                      • 1529
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                      NIGDY nie wykupuję żadnych dodatkowych ubezpieczeń czegokolwiek. Firmy ubezepieczeniowe to najwięksi naciągacze na świecie, więc gdy nie ma takiej konieczności nie korzystam z ich usług.

popieram, popieram
                      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• logan_x
                        Rider
                        • 2011
                        • 401
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mi Hestia oddała kiedyś 110 złotych za uszkodzoną po upadku na podłogę elektroszczotkę od odkurzacza, wysłałem tylko fotki.

Komentarz

• krissos
                          Elegance
                          • 2011
                          • 840
                          • Honda
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kupowałem w komputroniku laptopa i do tego ubezpieczenie. Sprzedawca też powiedział co zrobić pod koniec, ale dopytałem czy oby na pewno zwracają pełen koszt i powiedział że tak, bo w mediaM jest (było) że zwracają ale odliczają amortyzację i wtedy nie opłaca się to. Zobaczymy jak się będzie kończyła gwarancja u mnie :szeroki_usmiech
                          "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                          ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• micho_m
                            Rider
                            • 2011
                            • 528
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ale jaja, okazalo sie ze ma ubezpieczenie w mondial assistance Tak jak pisalem wczesniej temat wymiany ekranu w tablecie ogarneli totalnie bezstresowo.
                            Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                            www.nawmar.pl

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

Zamieszczone przez aro_40
                              Zamieszczone przez Big
                              NIGDY nie wykupuję żadnych dodatkowych ubezpieczeń czegokolwiek. Firmy ubezpieczeniowe to najwięksi naciągacze na świecie, więc gdy nie ma takiej konieczności nie korzystam z ich usług.

popieram, popieram
                              Pierdzielenie... Ałtokasko, asistans i enenwu też nie? :diabelski_usmiech
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
                                Zamieszczone przez aro_40
                                Zamieszczone przez Big
                                NIGDY nie wykupuję żadnych dodatkowych ubezpieczeń czegokolwiek. Firmy ubezpieczeniowe to najwięksi naciągacze na świecie, więc gdy nie ma takiej konieczności nie korzystam z ich usług.

popieram, popieram
                                Pierdzielenie... Ałtokasko, asistans i enenwu też nie? :diabelski_usmiech
                                Cóż każdy sadzi według siebie. Wcale mnie nie dziwi, że napisałeś to co napisałeś. Czytaj a znajdziesz odpowiedzi na powyższe
                                Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Big, ja też nie wykupuję dodatkowych polis, chyba że muszę jak w przypadku kredytu, leasingu, obowiązkowych ubezpieczeń samochodów czy firmowe OC ale już np NFZ nie otrzymuję już ode mnie kasiorki :wink:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Zamieszczone przez piramida
                                    ale już np NFZ nie otrzymuję już ode mnie kasiorki
                                    Zdradź mi ten sekret - nie płacisz podatków i nie siedzisz we więźniu :wink:

Komentarz

Pracuję...